E

tter snart to år som operativt hangarskip kunne HMS Queen Elizabeth i ensom majestet seile opp Oslofjorden og legge til ved Søndre Akershuskai i lett snøvær i morgentimene mandag.

Flaggskipet deltar i en britiskledet marineøvelse Operation Achillean, og leder Carrier Striker-gruppen av krigsskip, helikoptre og F-35B som siden 10. november har hatt øvelser blant annet ved norske olje- og gassinstallasjoner i Nordsjøen.

HMS Queen Elizabeth er 284 meter langt, 73 meter bredt og veier 65 000 tonn. Foto: Esben Evensen

Carrier Strike-gruppen kan opptre selvstendig eller som del av større operasjoner, og ofte i regi av NATO.

Hangarskipet er det største som er bygget for Royal Navy. Det er 284 meter langt, 73 meter bredt, veier 65 000 tonn og har HMNB Naval Base Portsmouth som sin hjemmehavn sammen med tvillingskipet HMS Prince of Wales.

Flydekket til hangarskipet har et areal på fire dekar som utgjør rullebaner og landingsområde for F-35B og angrepshelikoptre. Fire F-35B jagerfly kan ifølge RAF heises opp i løpet av ett minutt fra hangarene i skipet opp til flydekket. Foto: Esben Evensen

Hvert av de to hangarskipene er flybaser for inntil 36 STOVL F-35B (Short Take Off and Vertical Landing), Wild Cat angrepshelikoptre, Merlin AW101-helikoptre og med 1600 mannskaper om bord når flybasene har full beredskap.

– Storbritannia er en av våre viktigste allierte ute i Norskehavet, sammen med amerikanerne, så det er et hyggelig besøk, sier statsminister Jonas Gahr Støre til VG.

HMS Queen Elizabeth har hangarkapasitet for inntil 36 F-35B, en STOVL-utgave (Short Take Off and Vertical Landing) av det norske kampflyet F-35A. Foto: Esben Evensen
Flaggskip for Carrier Strike Group

Ifølge en pressemelding fra Royal Navy vil Carrier Strike Group jobbe tett med NATO og Joint Expeditionary Force-allierte for å ivareta europeisk sikkerhet.

Joint Expeditionary Force (JEF) er en koalisjon av ti nasjoner som har til oppgave å opprettholde sikkerheten i Nord-Europa. Styrken har i år utført en rekke operasjoner og øvelser for Royal Navy, inkludert maritime patruljer i Østersjøen.

HMS Queen Elizabeth er flaggskipet til Carrier Strike Group og utviklet spesielt med en «ski jump runway» for operasjoner med F-35B, som ses her i baugen til hangarskipet under innseiling til Søndre Akerhuskai mandag morgen. Foto: Esben Evensen
«Ski jump runway» for F-35B

HMS Queen Elizabeth er flaggskipet til Carrier Strike Group med en toppfart på 25+ knop, og utviklet spesielt med en «ski jump runway» for operasjoner med F-35B. Kampflyene fra 617 Squadron inngår i styrken sammen med helikoptre fra 820, 845, 815 og 825 Naval Air Squadrons.

Siste uke trente norske F-35A i lufta sammen med F-35B og helikoptre fra det britiske hangarskipet, ifølge Forsvaret.

Sist uke trente norske F-35B-piloter sammen med F-35B og angrepshelikoptre fra HMS Queen Elizabeth. Foto: Esben Evensen

HMS Queen Elizabeth ankommer Oslo samme dag som et toppledermøte i Nato arrangeres i Madrid. Generalsekretær Jens Stoltenberg oppfordrer medlemslandene på nytt til å oppfylle kravet om to prosent av statsbudsjettene til satsing på forsvaret.

271 dager etter at Moskva startet sin invasjon av Ukraina 24. februar kom Stoltenberg med klar melding om Russlands president Vladimir Putin: «Putin har begått to feil ved å angripe Kiev: å undervurdere ukrainsk motstand og samholdet til de vestlige allierte».

Stoltenberg advarte om at alliansen må være forberedt på en langvarig krig, samtidig som han bemerket at det vil «være en feil å undervurdere russiske militære evner».

NATOs generalsekretær la til at «Vi må være klare til å støtte Ukraina i lang tid. Putin kan ikke vinne; det ville vært en katastrofe».

Modell av HMS Queen Elizabeth på FIA Farnborough Airshow i 2014. Foto: Urban Sky
Møter om militært samarbeid

«Mens skipet er på besøk i Oslo, skal det gjennomføres flere møter og samtaler rundt videre samarbeid. Som en del av besøket i Oslo ankommer også to fregatter, en destroyer, og et forsyningsskip», opplyser Forsvaret.

Flaggskipet er oppkalt av Elizabeth I, den siste Tudor-reginaen som regjerte fra 1558 til sin død i 1603, og har Tudor-rosen som sitt emblem.

HMS «Queen Elizabeth» som har samme emblem, skal etter planen bli i Oslo fram til torsdag 24. november og er godt synlig i Oslos havnebasseng.

Konstruksjonen av Queen Elizabeth startet i 2009 hos BAE, fikk Initial Operating Capability 4. januar 2021 og overtok rollen som Fleet Flagship i Royal Navy 27. januar samme år. Foto: Urban Air
Oppdatert 
30.4.2023 21:16
 Artikler om 
Luftmakt

Flere artikler om 

Luftmakt

 ...

SEALLE

Abonnér på nyhetsbrev!

Les om Personvern
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.