et ble spenning til siste runde. Ulrik Hasle i Extra 300S og Thore Thoresen i Extra 230 vekslet på å lede etter de to første rundene. Sisterunden i kategorien advanced ble en solid knockout poengmessig og sikret seier for Bendik M. Johansen i Extra 300S.
Stadig hardere konkurranse
Thore Thoresen er gullmedaljegrossisten i det norske akromiljøet, men møter stadig hardere konkurranse om å utføre kombinasjoner av akrosekvensene. Bendik M. Johansen tok sitt første NM-gull under NAC i 2019, mens Ulrik Hasle har vunnet tre NM-gull i løpet av få år.
«Remembered to turn the camera on for the third flight of the championship. For those interested in what we are doing up there», skriver Bendik M. Johansen i en kommentar til videoklippet som er lagt ut på Youtube. Video: Bendik M. Johansen
På de neste plassene i advanced står Marius Skauen (Extra 300), Ivar Dyrdal (Extra 230), Arne Strøm (Slick 360), Tor André Fusdahl (Extra 230), Christian Falck (Slick 360) og Morten Belstad (Extra 230).
Akroflygerne Thore Thoresen, Tor André Fusdahl, Morten Belstad og Ivar Dyrdahl. «De er konkurrenter, men føler seg som lagkamerater. […] For til tross for at konkurransen er individuell, deler disse fire flygemaskin» forteller NRKs reporter. Extra 230 LN-ACN er første konkurranseflyet til Tor André Fusdahl. Video: NRK
Medaljene i de øvrige klassene ble tildelt:
Intermediate:
1) Thomas Hauklien (Extra 300), 2) Odd Normann Strande (Christen Eagle)
Sportsman:
1) Torbjørn Espeland (Super Decathlon), Vegard Halden (Cap 10C), Magnus Glosli Jacobsen (Cap 10C)
Primary:
1) Thom Erik Borgen (Cap 10C), Espen Henriksen (Robin 2160i), Solrun Krane (Robin 2160i)
Se hele resultatlisten.
«Alderen er ingen brems»
Mesterskapet ble arrangert under NM-Veka i Skien med daglige sendinger på NRK. Mange ferske akropiloter preget årets mesterskap, med sterk rekruttering fra sør til nord.
«For fartsbaronen Tor Fusdahl er alderen ingen brems. 85-åringen trives godt i speed-båten sin på Iddefjorden, men desto bedre i en flyvemaskin», forteller reporter Ingrid Heier Jorstad i NRK.
Årets konkurranse ble samtidig en feiring av Aerobatic Club of Norway som for 40 år siden ble stiftet av Tor André Fusdahl.
«For fartsbaronen Tor Fusdahl er alderen ingen brems», ifølge NRK som i et TV-innslag kunne opplyse at «85-åringen trives godt i speed-båten sin på Iddefjorden, men desto bedre i en flyvemaskin».
En merkelig frihetsfølelse
«Det er moro. Det er en merkelig frihetsfølelse å kunne bevege seg på en helt annen måte enn mulig på annen måte. Man kan jo faktisk drive med dette her nær sagt uansett alder», forteller Tor André Fusdahl til NRK.
Han kunne røpe en hemmelighet overfor NRK-reporter Ingrid Heier Jorstad: «Jeg fikk prolaps for mange år siden. Da fant jeg en oppskrift på nettet, om morgenøvelser som jeg har gjort i veldig mange år. Vitsen er egentlig at du kjøper deg en gymmatte som du legger på gulvet, ellers blir det ganske håpløse greier».
Det har vært en vellykket oppskrift for 85-åringen, og som på Geiteryggen med bravour avsluttet 40 år med aktiv konkurranseflygning. Det ble tatt godt imot på hjemmebanen.
«Jeg synes det er fint at det kanskje er siste gang. Han har holdt på siden 1982 da», sier Unn Fusdahl til NRK.
Ordfører i Skien, Hedda Foss Five, har lang tradisjon med fly på Geiteryggen. «Det er mye lyd, men det er vi vant til i Skien, for det har alltid vært en stor del av kommunen vår», sier ordføreren til NRK.
Populært akroskolefly
Flertallet av årets 24 akropiloter har base på Kjeller flyplass, hvor akromiljøet stadig vokser og er blitt det største i Nord-Europa.
Piloter fra hele Norge kommer til Kjeller for å ta akrosjekk. En av suksessfaktorene for utviklingen over mange år er et fransk akroskolefly med side-by-side cockpit, Mudry Cap 10C. Flyet ble kjøpt av akrogruppen i Nedre Romerike Flyklubb i juni 2002 og fløyet fra Aeroport Dijon Bourgogne (LFSD) til Kjeller.
Årets Norgesmester har selv tatt akroutsjekk på Cap 10C før han fortsatte å fly Slick 360 og Extra 300S. Nå håper Bendik M. Johansen at flere oppsøker akromiljøet.
«Det er et flott miljø med veldig hyggelige folk. Folk har en fantastisk sportsånd! Akroflygning er sosialt, og byr i tillegg på mange utfordringer. Man bli aldri utlært. Det er bare å hive seg med. Vi vil ha med alle!», sier NM-vinneren til Flynytt og skryter av Geiteryggen og miljøet på flyplassen.